Historia

2023

Enskede BG Baseboll har under säsongen 2023 haft ett seniorlag i seriespel som deltagit i matcher i Regionsserien. Lagets resultat skrevs till 14 vinster och 2 förluster.

Målsättningen för Enskede BG baseboll var slutspel, inget 4-7 kval i år utan dom 4 första lagen gick vidare till slutspel.

Enskede fick en bra start på säsongen och låg i toppen av Regionserien hela säsongen, blev seriesegrare och gick till final i regionsserien där vi mötte Alby, matchen var jämn men tillslut kunde Alby gå om och vinna finalen

Jens gjorde sitt 8 år som coach i Enskede och har lett träningar inomhus under vintern i slaghallen på Skarpnäcksfältet och utomhus vår, sommar och höst.

2022

Enskede BG Baseboll har under säsongen 2022 haft ett seniorlag i seriespel som deltagit i matcher i Regionsserien. Lagets resultat skrevs till 7 vinster och 7 förluster. 

Detta var första säsongen utan covid restriktioner dvs full säsong  a 16 matcher.  Enskede BG baseboll siktade mot slutspel, i år var det inget  4-7 kval utan dom 4 första lagen gick vidare till slutspel. 

Tyvärr förlorade vi viktiga måste matcher mot bla Los Nicas och Alby. I slutändan  handlade det om att om Enskede vunnit 2 måste matcher istället för förlorat så hade det räckt till slutspel. 

Dom 2 sista matcherna för säsongen mot Karlstad behövdes inte spelas då dom var betydelselösa för tabellen.

Jens gjorde sitt 7 år som coach i Enskede och har lett träningar inomhus under vintern i slaghallen på Skarpnäcksfältet och utomhus vår, sommar och höst.


2021

Enskede BG Baseboll har under säsongen 2021 haft ett seniorlag i seriespel som deltagit i matcher i Regionsserien, pga covid 19 så blev det bara 12 matcher istället för 16. Lagets resultat skrevs till 11 vinster och 1 förlust. Det räckte för att spela i regionseriefinalhelgen, lagets mål var att nå playoff. Vi fick även på oss att arrangera denna helg, eftersom Skarpnäck var upptagen fick vi spela i Alby.  I Enskedes semifinal fick vi möta Malmö som är ett bra lag som vi aldrig mött tidigare, tyvärr blev dom för svåra det blev förlust med 15-6.

Laget har haft träningar på onsdagar som har delats med Stockholm B på Skarpnäcks idrottsfält. Pga covid 19 så blev Inomhussäsongen i slaghallen inställd. Vi fortsatte utomhus så fort vädret tillät. Säsongen blev även iår uppskjuten, i vårt fall betydde det att vi började vår säsong i mitten på juni.

2020

Enskede BG Baseboll har under säsongen 2020 haft ett seniorlag i seriespel som deltagit i matcher i Regionsserien, pga covid 19 så blev det bara 8 matcher istället för 16. Lagets resultat skrevs till 5 vinster och 3 förluster. Det räckte för att spela i playoffkvalet som var lagets mål. I playoff så fick Enskede möta Alby som blev för svåra.

Laget har haft träningar på onsdagar som har delats med Stockholm B på Skarpnäcks idrottsfält. Jens Johansson gjorde sitt femte år som headcoach i Enskede. Inomhussäsongen startades med träningar i slaghallen i Skarpnäck och fortsatte utomhus så fort vädret tillät. Pga covid 19 så blev säsongen uppskjuten, i vårt fall betydde det att vi började vår säsong i augusti.

2019

Enskede BG Baseboll har under säsongen 2019 haft ett seniorlag i seriespel som deltagit i matcher i Regionsserien. Lagets resultat skrevs till 3 vinster och 13 förluster. Vilket var en besvikelse sportsligt eftersom lagets målsättning inför säsongen var att ta sig till Playoff final.

Laget har haft träningar på onsdagar som har delats med Stockholm B på Skarpnäcks idrottsfält. Jens Johansson gjorde sitt fjärde år som headcoach i Enskede och via Jens kontakter kunde laget även i år få tillgång till Botkyrkahallen inomhus. Men pga av klagomål på att hårda bollar inte fick användas beslutades att inte fortsätta där hela inomhussäsongen utan vi utnyttjade istället slaghallen i Skarpnäck.

Förutom det spel i regionsserien har laget haft 3 spelare med i svenska landslaget i fastpitch softboll under 2019

Klubben fyllde 25 år. Det firades med grillning och en slowpitch match mellan nuvarande A-laget och gamla veteraner, en kul tillställning som förhoppningsvis blir en återkommande tradition.

2018

Enskede BG Baseboll har under säsongen 2018 haft ett seniorlag i seriespel som deltagit i matcher i Regionsserien. Lagets resultat skrevs till 9 vinster och 7 förluster. Vilket gav laget en plats i playoff kval i Umeå. I första matchen i playoff kvalet vann laget mot Skellefteå och gick vidare till playoff final mot hemmalaget Umeå som var tyvärr blev för svåra för för Enskede. Kanske kan det bero på att Umeå inte spelade på lördagen…

Laget har också haft träningar på onsdagar som har delats med Stockholm B på Skarpnäcks idrottsfält. Jens Johansson gjorde sitt tredje år som headcoach i Enskede och via Jens kontakter kunde laget även i år få tillgång till Botkyrkahallen och ha bra vinterträningar inomhus. Något som säkerligen var en viktig faktor i lagets framgång 2018

2017 - Stark och rolig serie

Enskede BG Baseboll har under säsongen 2017 haft ett seniorlag i seriespel som deltagit i matcher i Regionserien. Lagets resultat skrevs officiellt till 8 segrar och 6 förluster, då Norrköping drog sig ur serien, vilket gav laget en plats i Regionseriens Playoff. Tyvärr blev Gefle för svåra i semifinalen, men målet att nå slutspel var uppnått. 

Jens Johansson gjorde sitt andra år som coach i Enskede och via Jens kontakter kunde laget i år få till bra vinterträningar inomhus, något som säkerligen var en viktig faktor i lagets stora framsteg.

Nya spelare är: Alexander, Eduardo, Jakob, Ronald, Santiago, Henrik och Marcel

2016 - Ny serie med lag från hela landet

Enskede BG Baseboll har under säsongen 2016 haft ett seniorlag i seriespel som deltagit i matcher i Regionserien. Lagets resultat skrevs till 5 segrar och 11 förluster. Nytt för i år var att klubben signade Jens Johansson som coach efter att ha saknat en lagledare de senaste åren. Laget gjorde också en uppskattad resa till Sundsvall i samband med bortamötet med Sundsvall där laget bodde över på hotell.

Nya detta år är Jens (coach) och Byungsang Kim

2015 - Svår serie

Enskede BG Baseboll har under säsongen 2015 haft ett seniorlag i seriespel som deltagit i matcher i Centrala regionserien. Lagets resultat skrevs till 9 segrar och 15 förluster.  

2014 - Stockholmsserie med uselt resultat

Centrala regionserien blev detta år en ren stockholmsserie där längsta bortaresan var till Kungsängen. Tyvärr var de korta resorna dock en av få glädjeämnen denna säsong då resultaten inte gick vår väg. Första segern för säsongen togs mot jumbon Stockholm B i slutet på maj och den andra i slutet av juni, men sedan var väntan lång innan seger nummer tre bärgades i början på augusti. Tills slut blev det fem segrar mot femton förluster så vi gick 3-1 under augusti månad. Tack vare detta slutade vi "bara" näst sist.

Den stora anledning till raset från serieseger till en kamp om att undvika jumboplatsen var att vi tappade vår stjärnpitcher Herman som varit lika pålitlig som svårslagen. Till det hade vi skador på viktiga nyckelspelare och tyvärr räckte det inte i en tuff serie där flera lag siktade på att gå upp i Elitserien.

Lyftet i slutet på säsongen ska dock inte glömmas och det var de nya spelarna i laget som i mångt och mycket bar laget denna tid. Detta bådar gott inför kommande säsonger som förhoppningsvis ger bättre resultat än detta år.

Nya i laget var Patrik, Matthew, Alexander och Pavel och på förlustsidan så lämnade Herman laget inför säsongen och William under säsongen.

2013 - Ny serie invigs med serieseger

Eller i alla fall typ serieseger! För efter 18 omgångar var Enskede det bästa seniorlaget och var dem som fick representera den nya divisionen "Centrala Regionserien" i det nyinstiftade slutspelet som skulle kora en motståndare mot det sämsta Elitserielaget om en plats i högsta ligan.

Egentliga seriesegrare var Stockholms juniorlag som endast förlorade två matcher under året, båda dessa förluster var dock mot oss i Enskede!

Slutspelet blev sedan ett praktfiasko då endast två av matcherna blev av och för oss i Enskede slutade slutspelet med en seger och en förlust. Båda på WO.

Nya i klubben var: Johannes, Rudi, Carlos, William och senare på säsongen Henrik

2012 - WO förstör säsongen

Säsongen startade bra med fyra raka segrar mot lokalkonkurrenterna Los Nicas och City/Kungsängen och kvalserien låg än en gång inom räckhåll. Men så kom de långa bortamatcherna och tillsammans med en svikande träningsvilja och motivation så blev resultatet att vi inte fick ihop nog spelare för att åka upp till Umeå vilket ledde till klubbens första walk over genom tiderna. Av bara farten åkte ett decimerat manskap till Rättvik och förlorade två regniga historier mot AAA-motstånd vilket gjorde att kvalserien var förlorad.

Fortsättningen var dock betydligt bättre och med 8 raka segrar såg seriesegern ut att vara mer eller mindre klar. Men tyvärr avslutades säsongen sedan på sämsta sätt först genom två förluster mot blivande serievinnarna Los Nicas samt att klubbens andra WO blev ett faktum då vi inte fick ihop lag mot Sundsvall i sista omgången.

Nya i laget var: Johan Malmström, Patric Glaubke, Jonas Haga, Mikael Lindh, Andreas Hansson samt Andreas Hedin.

2011 - Nästan till eliten

2011 var vi snubblande nära att slå oss in i basebollens finrum då vi efter halva serien hamnade i Kvalserien till Elitserien. Väl i kvalserien så stod vi bra upp mot motståndet och spelade en direkt avgörande match mot Skövde som till sist gick segrande ur den kampen.

Antagligen hade vi, precis som Skövde, sedan tackat nej till platsen, men nu fick vi inte det valet. Trots förlusten i sista matchen så var säsongen en stor framgång och berömmen haglade.

En stor eloge för framgångarna ska coach Henrik Svedmarker ha som ledde klubben med den äran. Tyvärr tackade "Hank" för sig efter säsongen och lämnar ett stort hålrum efter sig.

Nya i klubben var Mattias och Alvin.

2010 - Många nya och bra spel

Vi missade kvalserien som var målet rent sportsligt för klubben, men istället så delade vi segern i Regionserien Norra. På lika många poäng som Uppsala och Sundsvall, men ändå. Detta trots att vi till denna säsong tappade startspelare från året innan samt att flera andra startspelare missade stora delar av säsongen.

Herman och Henrik gjorde ett strålande jobb som coacher och träningsnärvaron var högre än på många år.

Nya för året var ACB, Johan, Ile, Kenji, Daniel, Micke och Brad.

2009

Herman tog sig an coachjobbet med Henke och Ante som assisterande och efter träningar i BGC-hallen startade säsongen på bästa sätt med en stark vinst mot Niklas Melin och de övriga elitseriespelarna i Rättvik B med 4-3. Stark pitching av Henke och bra defensiv grundlade denna seger och pitching och defensiv var starka hela året. men inte slagningen och inte baserunning. Vi strikade ut mer än vi tidigare gjort som klubb, och det missades tecken och även om det fanns en hel del hits från vissa klubbor så kom de sällan i rad så de blev poäng, clutch saknades. Så vann vi bara 7 av 17 matcher trots att vi släppte in färre poäng än någonsin. Men det var jämna och roliga matcher och vi hade många nya som gick framåt.

Årets MVP Thomas stod för en grandios catching, defensivt gick framförallt Sebbe och Bentley framåt och Ante och särskilt vår "Jarl Kulle" Herman gav oss stabil pitching. Vårt samarbete med Stockholm fortsatte och där märktes skillnad på deras slagning när de kom och hjälpte oss. Tragiskt nog så gick två trotjänare bort från oss, Uffe Almgren vår mångårige scorer och vår ordförande Christer Segerlund.

De som började hos oss var Raimund, Anton, Lars H, Kurt och Pelle. Även Hammarn, Teddy och Fredrik K var med ett kort tag. De som tackade för sig var Jörgen (igen), Dennis R och Bengtsson.

2008 - Dålig serie men bra spel, tyvärr gick Red Sox i graven

Bengtsson tog sig an coachjobbet och med innebandy och slagning under vintern och ett bra serieupplägg var optimismen stor. Men när Stockholm B drog sig ur Regionserien Norra och vi aldrig fick till en match mot Leksand B slutade årets matchantal på ynka 8 stycken, vilket är alldeles för lite förstås.

 

Vår pitching förbättrades mycket av att Herman kom hem igen och Henrik och Miguel började hos oss. Vi hade fortfarande farmarlagsavtal med Stockholm men det utnyttjades inte alls åt något håll. Ramon och Rafael gick till Alby, Minor och John slutade. Vi fick för dålig uppslutning till B-pojksmatcherna så vi slog ihop den verksamheten med Stockholm, så skulle vi ta hand om förstaårs A-pojkarna. Det fungerade bra under hela säsongen och vi var till och med i final i Mosquito Cup med ett så ungt lag. Men vi insåg också att nästa säsong skulle Stockholm ta sina A-pojkar och vi tvingades inse att vi inte kan fortsätta.

 

De nya var Henrik, Miguel, Thomas, Dennis och Jörgen gjorde comeback.

2007- Nya vita uniormer och ljust på plan, men Red Sox den stora ljuspunkten

Vi ville förstås vinna vår div2 serie men det blev i slutändan för svårt då vi delades upp i pooler och vi fick de slutliga vinnarna Norrköping och de senare uteslutna Älta i samma pool. Då räknades många förluster och få vinster, inte helt rättvist system tyckte vi nog.

Michas och Andys slagträn var saknade, men vi fick mycket fräscht blod i klubben som kunde spelet, och tillsammans med farmarna Linus, Oscar, Erik och Tom från Stockholm fanns ganska stora förhoppningar om bra spel. Men vi splittade för många DH:s för att göra oss gällande med de krångliga poolreglerna. Bra stämning och bättre träningsnärvaro tillsammans med Petters rookie-homer i Karlskoga gjorde dock säsongen positiv ändå i slutändan.

 

RedSox vann de första två turneringarna Degerfors och Sundsvall, och spelade mycket bra i Mälarserien och Little League. Vi delade sedan på laget så att de större killarna fick spela A-boll istället vilket de nu var mogna för. Det gjorde att vi visserligen inte vann Näcken och Skövde men har skaffat oss gedigna förutsättningar för Enskedes framtid. Det kan t.o.m. bli så att vi får se någon A-pojke på seniorplanerna framöver. Att se de här grabbarna spela boll är en ren njutning.

 

De nya var Ramon, Hernan, Petter, Rafael, Minor, John och Bengtsson gjorde comeback (och Jonas försökte sig på en tjugotredje comeback).

2006- Vinner igen med farmare

Nere i tvåan kunde vi med hjälp av farmarpitchers och ett i övrigt ganska stabilt spel ge oss själva en vinnande säsong, men där avancemanget till ettan i praktiken inte kunde uppnås då Rättvik var bättre. Vi hade problem med träningsnärvaron men laget och coacherna fungerade bättre ihop vid matcher. Pitchingen det främsta glädjeämnet då vår MVP Backis gjorde framsteg och Stockholmarna Jakob, Linus och Oscar också pitchade bra. Micha hade en stor säsong offensivt.

 

Red Sox spelade och tränade mycket mer detta år, och några av killarna börjar bli mogna för A-pojksbaseboll. Resultaten blev inte de förväntade, men vi kommer igen.

Näcken Cup genomfördes på ett ännu bättre sätt med bättre väder i år.

 

De nya detta år var Frasse, Cesar, Svensson, Magnus och Johan.

2005- Åkte ur ettan men Red Sox gör framsteg

Andra säsongen i ettan blev också svår för vi hade inte så mycket basebollerfarenhet och nu hade också Jörgen, Mathias, Kålle och i slutet även Herman slutat. På två år i ettan har vi tappat ett helt lag med basebollspelare, kvar nu från tiden i tvåan är bara Robban, Backis, Molle, Stålis, Tomas, Dala och Ante. Humöret dock bättre och ljusglimtar när vi slog Gefle och Stockholm. Vi hade problem med många errors och därmed obligatoriska ras-inningar i varje match trots att vi slog ganska hyfsat. 

Ungdomarna i Red Sox spelade sina första turneringar i Degerfors, Sundsvall och Skövde med goda resultat hela tiden. I Skövde fick de sina första guldmedaljer, och även om de var enda c-gänget så är de bäst i sin ålder just nu tror vi. Dennis, Raul och Ante har dragit detta lass med den äran.

 

Vi genomförde basebollskola och Näcken Cup som i år var utökat till dubbel storlek. Jobbigt men givande.

 

De nya detta år var Fredrik, Micha, Pedro, Simon och Jonas gjorde en bejublad comeback.

2004- Upp i division, ned i resultat

Vi hamnade i division 1 trots allt, beroende på att Umeå drog sig ur och vi fick deras plats. Då visste vi också att vi inte kunde åka ur, och eftersom mycket basebollerfarenhet hade slutat (Marcus, Bob, Hasse, Jim, Lyran, José och Robin) så valde vi att med Kålle's och Herman's ledning försöka bygga på lång sikt.

I början såg det lovande ut med ambitiösa vinterträningar och nötande av baseboll-grunder. Men viljan och engagemanget räckte inte till, det blev gradvis sämre uppslutning, större förluster och sämre humör. 

Men på sidan av planen gick Enskede Baseboll stort framåt! 

Vi fick kontakt med Söders Softboll och fick komma in i deras klubbhus, så nu har vi ett "hem" på Näcken och en bra förvaringsplats för prylar. 

Vi arrangerade våra första turneringar, både 10-årsjubileets vår-turnering och Näcken Cup för B-ungdom. 

Ungdomssatsningen med basebollskolan, Näcken Cup och det lilla lag som uppstod ur detta, känns väldigt bra. Nu har vi nåt att bygga vidare på.

Sekretariatet fick ett stort lyft med scoreboard, prisutdelning och speakerpratande. Uffe är aldrig ensam längre... 

Vi firade 10 år som förening med fest och medaljer också. 

Så det ser trots A-lagets nedgång ljust ut för framtiden. 

De nya detta år var Björn W, Andy, Micke, Lasse, Linus, Björn T, Tommy och Dennis.

2003- Så nära

Vi satsade på ett avancemang till ettan med ett A-lag, mer ordning och reda och Ante och Dala som coacher. Efter kalla träningar i Södertälje och en snöig vår så kom vi igång bra och spelade fin baseboll hela vårsäsongen. Skellefteå var enda hotet, och vi slog dem i två matcher hemma.

Vi var nere i Köln igen och hade trevligt, vann första matchen men förlorade resten. 

Hemma igen blev det ett alltför långt sommaruppehåll innan vi var uppe hos Skellefteå och fick stryk.

Det var ledsamt och tungt ett tag efter det men vi spelade bra ända till slutet. Massor av nya kom och provade på träning och de nya i A-laget var Robin, Seb, George, Thomas Jo, Mattias S och Mathias M. 

2002- DM/Div3-Guld och Köln

Vi spelade fler matcher än någonsin, för vi anmälde oss till Div3 och DM förutom Div2, och vi vann ju DM och Division 3! 

Kanske mest pga. andra lags frånvaro, men vi slog Stockholm i alla fall. 

Sedan var vi i Tyskland och spelade turnering mot bra motstånd också. 

Visst gick det bra, åtminstone mot bra motstånd. Men vi märkte också att vi behöver göra nästa lyft nu för att behålla duktiga spelare och för att motivera många.

Bob, Bengtsson, Melker, Chris, Per och Jim började hos oss detta år. 

2001- Framåt och kul

Vi spelade i Division 2 Mellan med Stockholm, Westerås, Kungsängen, Uppsala B, Alby B och Björklinge. Vi kom trea och hade plus-statistik för första säsongen, och slog massor med rekord.

Vi höll ett träningsläger i Norrköping och de nya var Raul, Kålle och Hasse. Comeback av Dala och Jonas vilket tillsammans med en mycket bättre laganda gjorde säsongen rolig.   

Stålis tog över som coach och vi lämnade BGC IF för att stå på egna ben som förening, och tog därför bort "BG" i vårt klubbnamn. 

2000- Framåt + Beziers men strul

Vi spelade i Div 2 Östra med Kungsängen, Westerås och Uppsala och hade som mål att gå upp. Vi lyckades inte med det...    

Vi har fått två coacher till laget, Laban och Isak. Andra nya var Herman, Tomas och Jose.

Vi har varit i Frankrike och representerat Sverige, och där nere hade vi mycket roligt och spelade roliga och minnesvärda matcher. Att få vara med i AllStarlag och prata med Amerikanska spelare var andra roliga bieffekter. 

1999- Bakåt men kul

Vi spelade i div 2 Norra med Ljusdal, Sundsvall, Gränby och Kungsängen. Vi bytte tröjfärg till rött.  Träningslägret hölls på Näcken och Marcus, Sahlin, Laban, Jonte och Fredrik började.    

Vi startade starkt med vinster mot Gränby men ju längre säsongen led desto bättre spelade motståndarna.  

Vi hade många coacher och många nya att spela in, men detta var första säsongen vi gick bakåt. 

1998- Första lyftet

Vi bytte ordförande från Brown (Tack för Din insats Björne!) till Ante och satte upp som mål att komma i mitten av tabellen vilket vi också gjorde!

Träningslägret hölls i Eskilstuna och motståndarna för året var Spånga, Enköping, Westerås, Flysta, Sundsvall och Ljusdal. Vi gick runt på fyra coacher (Ante, Dala, Nicke och Jonas) vilket var lite rörigt ibland.

Vi gick framåt detta år och kände oss nära alla lag, vi slog både Ljusdal, Sundsvall och Enköping.  

Robban, Peter och i slutet Backman och Pillan började hos oss. 

1997- Första vintern

Vi förstärkte laget med fem man från Grimsta, våra ärkerivaler. If You can't beat them - join them. Vi minskade våra errors ordentligt.

Vi var på träningsläger i Linköping/Vidingsjö och vann också våra första matcher denna säsong. Bl a den minnesvärda första vinsten mot nya ärkerivalen Flysta. Men också den lika minnesvärda förlusten i cupen mot Göteborg med deras riktnummer 0-31. Tom slog Enskedes första homerun.   

Molle, Jörgen, Olof, Jonas, Martin, Nicke och Ricky inledde sina Enskede-karriärer detta år. 

1996- Stryklag i div 2

Vi hade nu bytt namn till Enskede bg Baseboll för att vi inte fick (!) heta Globen (officiellt skedde detta först 970130). 

Vi spelade i Div 2 Norra tillsammans med Uppsala, Västerås, City, Ljusdal, Eskilstuna, Kungsängen, Flysta, Grimsta och Skarpnäck.    

Vi vann ingen match, men var nära vid ett par tillfällen. Förlusterna var nu mera "normala".    

Träningsläger hölls i Rättvik.

Tom, Pontus, Skuggan, Crille, Gupp, Peppe och Wall började hos oss. 

1995- Storförlustarnas tid

Vi spelade i Stockholmsserien Div 3, tillsammans med B-uppställningar från Alby, Stockholm och City.    

Resultaten gick inte våran väg, men vi lärde oss mycket. Förluster som 3-42 förekom...

Eskil, Classe och Werner började detta år. 

1994- Trevande start

Klubben bildades under namnet Globen BGinners BK den 5/10-94 och blev då medlemmar i Riksidrottsförbundet etc. 

Vi hade dock varit en sektion inom Bankgirots Idrottsförening innan dess, från 30/3-94.   

Vi var fem arbetskamrater (Dala, Brown, Ante, Benson, Uffe)på Bankgirocentralen som tände på sporten efter EM-93 och tv-sändningar via dåvarande Screensport.

Vi ägnade sedan hela säsongen åt träning, teoripluggning och att etablera klubben med styrelse, stadgar, värvningar, inköp av utrustning etc.    

Detta år började Dala, Ante, Lyran, Stålis, Uffe, Benson, Brown, Zäta, Bjulle och Thordan som också var vår coach.