2011


MVP

#3 Thomas Rydberg

Thomas har återigen förankrat klubbens defensiva arbete med sina insatser bakom plattan. Pitchers kan inte känna annat än stor trygghet och förtroende för hans game-calling och de mindgames han lägger upp mot slagmännen och domare. Från säsongen 2011 minns jag själv särskilt när vi pitchade en före detta Uppsala-slagman ganska aggressivt på insidan när Thomas anade bunt. At-baten slutade med en fastball rakt in och högt över plattan som denne slagman till slut svingade under, antagligen i frustration över hur at-baten inleddes. Visst måste man jobba som pitcher när Thomas catchar, men just ingenting passerar till backstop vilket känns särskilt skönt när man har löpare på tredje bas. Att som pitcher våga kasta skit i de lägena känns skönt. Men har ni sett hans arm? Och då talar jag inte om de kast han gör till pitcherkullen i april, utan junikasten till andra bas. Jag minns särskilt en härlig sekvens där Rille i City försökte stjäla andra bas på första pitchen. Jag gjorde slidestep, kastade en hög strike och Thomas avfyrade en kanon till andra bas där Raffa taggade ut Rille med säkert flera meter kvar till basen. Sånt är skönt att se! Även ur offensiv synvinkel hade Thomas ett mycket fint år. Han är väl inte Guds snabbaste på baserna, men instinkterna finns där och han rör sig nästan alltid därute. Men med slagträt har Thomas konsekvent gjort kontakt i år. Om statistiken stämmer har han endast två strikeouts på hela säsongen, vilket måste sägas vara fenomenalt. Thomas får alltid nåt att hända när det finns nån på bas och han är upp. Jag minns särskilt en vacker hit-and-run, fast minns tyvärr inte mot vilket lag detta inträffade. Thomas leder och lär laget med sin charmiga, rättframma, humoristiska och ärliga stil och som lagkamrat finns det ingen bättre att önska. Hans offervilja är utan motstycke. Att sitta som catcher i två matcher samma dag (när kroppen dessutom säger ifrån) är beundransvärt, men säger också mycket om Thomas som lagkamrat. Utifrån alla aspekter är Thomas vår mest värdefulla spelare och vi får bara lov att hoppas att vi har fler toppsäsonger att vänta från honom.

 

MIP

#11 Johan Ericsson

Den spelare som tagit störst kliv på basebollens utvecklingstrappa detta år har lyckats med att bli ett offensivt hot och en defensiv tillgång. Ännu saknas såklart mycket vad gäller spelförståelse och taktik, men grabben har arm, ben, bra ögon och träningsvilja. Johans utveckling har gett klubben en fin outfielder , men visst hoppas vi på att fylla på pitcherförrådet om han vill stiga fram där. Det är glädjande att se det lossna för de nya spelarna och här förekom även Micke som en stark kandidat.

 

BAT KING

#3 Thomas Rydberg

Vi har redan rört vid ämnet, men Thomas har haft ett framstående offensivt år som även renderar utmärkelsen som klubbens batking. Mest power har Henrik R, men årets mest konsistenta offensiva spelare har ändå Thomas varit. Även Raffa har haft ett fint år.

 

ROOKIE

#26 Alvin Taguaripano

Någon egentlig Rookie har vi kanske inte att göra med här, men som Rookie i den svenska ligan och i klubben, har Alvin gett oss fina bidrag, både offensivt och defensivt. Jag tror aldrig vi har satt så många double-play som under säsongen 2011 och det ska Alvin, liksom Raffa och våra första bas-män ha credit för. Alvin är vår kanske snabbaste spelare och han uppvisar en grundläggande förståelse för basebollen. Hans bunt-fintar funkar säkert fint i den Venezuelanska ligan, men i Sverige har domarna mindre översyn för spelare som lämnar boxen. Alvin har egenskaper som kan leda klubben både defensivt och offensivt och det ska bli intressant att se hur hans säsong blir nästa år.

 

TRÄNINGSPRIS

#22 Andreas Ceder Brolin

Träning är viktigt, träning är kul, träning ger sammanhållning. Vår kära trebokstavskombo på första bas är träningsviljan materialiserad. ACB är alltid sugen på träning och ställer alltid upp. Det förtjänar en särskild eloge.

 

5 ÅRS PRIS

#40 Petter Scott

 

5 ÅRS PRIS

#6 Miguel Marill

 

BOB AWARD

#26 Alvin Taguaripano

Årets defensiva prestationspris är namngett efter Bob DeVries som i spelande dagar visade förträffliga egenskaper och kapacitet som shortstop. Kanske den bästa som klubben haft? I alla fall sett till hans råa förmåga och erfarenhet. Men med prestationerna blev det tids nog si och så eftersom spel i division 2 knappast motiverade den förre juniorlandslagsmannen. Vi får hålla tummarna för att Alvin håller stilen och träningsviljan uppe så att vi även i fortsättningen får dra nytta och njuta av hans range (Rover, Björns tillägg), mjuka fångande händer, kastarm och snabbhet i double-playsen.

 

JARL KULLE

#87 Henrik Rundgren

Årets enligt egen utsago "grymmaste" pitcher är Henrik Rundgren. Inbiten, envis, självförhärligande, hård och med ett fantastiskt sinne för slagmännen är han svår att göra poäng på. Det märks vem som har spelat på en högre nivå, kanske inte så mycket på kvaliteten i kasten, som i förståelsen för spelet och förmågan att omsätta detta i beslut och handling. Henrik har gett oss flera viktiga segrar mot bra lag och det är bara att hålla tummarna för att han är fortsatt sugen att spela mera baseboll för Enskede och låt oss slutligen be för att hans axel håller ihop för fortsatt pitching.